Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WW

Rakety vertikálně přistávající jako z komiksu jsou jistě působivou technickou vychytávkou a má-li se tento způsob přesného přistávání realizovat např. na Měsíci, nebo Marsu, bude nutný tamní globální polohovací systém - Muskovy rakety totiž přistávají díky vojenskému pásmu GPS a GNSS, které se oproti běžné navigaci vyznačuje až centimetrovou (prý i milimetrovou) přesností, díky čemuž je možné s předstihem provést rozpočet trajektorie a nastavení motorů. Na blind, nebo skrze nějaké pŕistávací "paprsky", navíc s limitem paliva a tahu to prostě nejde. Je toho více, co není zajištěno pro případnou kolonizaci mimo Zemi a naprosto nezávisle to také nepůjde. Proto asi nebyl dán prostor pro dotazy v presentaci. Reálně to vidím na pokračováni zásobování ISS, žabí skoky s turisty a možná nějaký ten orbitálni hotel. Jednou se určitě plány Muska vyplní in memoriam. :-)

0 0
možnosti
Foto

Ano, je třeba k avizovaným termínům připočíst Muskovu konstantu. Ono ale nejde jen o Muska. Trh který se vytvoří mimo Zem bude tak velký, že se objeví další a další firmy s různými inovacemi pro komerční lety do kosmu. Myslím si že v nadcházejícím desetiletí zažijeme podobný boom v astronautice, jako jsme v 80 tých letech zaznamenali ve výpočetní technice.

2 0
možnosti
MV

Zrovna minulý týden byla v pražském Planetáriu beseda se zástupci Roskomosu - jejich odhad byl, že pilotovaná raketa na Mars mohla letět kolem roku 2050, ale zmínili, že je tam plno nejistot.

Zatím se nezopakoval ani let člověka ne Měsíc - k letu na Mars jsem tedy zatím také velmi skeptický.Kdybych to měl přirovnat k běhu - tak zatím nikdo nepředvedl ani běh na 100 metrů a ale přitom se mluví o uběhnutí maratonu.

1 0
možnosti
Foto

Já zástupce Roskosmosu chápu, že to říkají. Myslím si, že také říkali, že přistávat s první stupněm nelze. V tom se kupodivu shodli i s kolegy z NASA. Pak přijde kluk z Jihoafrické republiky a během pár let jim předvede, že to jde. Tak raketový nástup do tak sofistikovaného oboru, zatím nikdo nepředvedl. A jako bonus ke všemu, za zlomek ceny co to dělají ty dvě agentury. Já mu zkrátka věřím. :-)

1 0
možnosti
DT

Mít raketu zdaleka neznamená, že jsme schopní letět na Mars. Není to možné z biologických důvodů. Prostě tam lidé nedoletí živí.

2 2
možnosti
Foto

Tuhle větu slyšelo mnoho a mnoho inovátorů a vynálezců určitě milionkrát a vždy se ukázalo, že to nebyla pravda. Myslím, že Musk není šílený fantasta, který neví co říká. Proč to říká? Možná proto, že ví víc než vy. ;-)

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
Foto

Myslím si, že mají víc než jen to co uvádíte. Lidé, kteří se v této branži nacházejí, tyto jeho vize hodnotí s větším optimismem, což zase naplňuje optimismem mne.

1 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Anarchokapitalista + včelař.

Seznam rubrik