Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

Pokud budeme hodnotit vývoj v posledních 20-ti až 30-ti letech, pak největší ekonomický skok nastal v Číně, kde panuje kombinace "komunismu" a "kapitalismu".

Představa fungující neřízené ekonomiky je dle mého názoru utopická - za optimální považuji "regulované tržní hospodářství".

1 0
možnosti
Foto

Mýlíte se. Oblasti, které v Číně ekonomicky expandují, fungují na čistém neregulovaném kapitalismu.

0 0
možnosti
Foto

Všechny tyhle školy jsou seskupením teoretiků, kteří popisují, jak by se měl organismus podle nich chovat. Jejich problémem je, že povětšinou teoretizují o tom, co už uplynulo a vracet se (zřejmě) nebude.

To, co jste tu opsal je možná pro vás zajímavé, ale v praxi naprosto nefunkční a spíše obtěžující.

1 0
možnosti
Foto

Naštěstí se mýlíte. Nedávno jsem četl od Tantiéra Kolapsy složitých společností kde popisuje pády takových říší jako byla Mayská říše, Chacoánská říše a Římská říše. Jeho závěry jsou plně v souladu s tvrzeními rakouských ekonomů.

Je jasné, koho tyhle informace obtěžují. Především ty, kteří jsou závislí ekonomicky a společensky na současném stávajícím systému.

1 0
možnosti
KN

"Neřízené tržní hospodářství" je stejný eufemismus či oxymoron jako komunismus.

Pěkná teorie na papíře, reálně pěkný bugr.

Když vyklidí pole stàt, který do určité míry plní přání občanů-voličů, no tak se vehementně chopí této moci korporace, oligarchie, monopoly, které Vám hodně rychle předvedou "svobodný trh"

0 0
možnosti
Foto

Ano, takto to tvrdí mainstreamoví ekonomové. Stát nikdy neplnil a ani nebude nikdy plnit přání občanů takovým způsobem, aby nezasahoval do práv a majetku jiným občanům. Této selektivní činnosti si již dávno všimly vámi obávané korporace a oligarchové a skrze stát si zabezpečují své monopoly a snadné zisky, které by v konkurenčním boji těžko dosáhly.

1 0
možnosti
MB

Po r. 1945 - 1948, jsme se mohli stát Rakouskem, vydali se jinou cestou. Nemám důvod kopat do K.Marxe. Jeho přínos je v rozboru Kapitalismu - Pohled Století páry. Dle předpokladu, se mýlil ... Sám Kapitalista pochopil, že jeho nadvýroba je k ničemu, pokud výrobky, služby nebude nikdo zkonzumovávat. Podobně, že pokud nebudou sociálně doprovodné programy - ohrozí sám sebe a celou společnost ....

Předpokládal nového - lepšího člověka ! Pak ona Nadhodnota ... Komunistům nikdy ekonomie nešla. Tu Nadhodnotu strčili do konzumu a vytvořili nové slovo - Zadarmo ! Na Akumulaci Kapitálu, modernizaci - konkurenceschopnost, nezbyly prostředky, typická extenzivita ! ŽP, lesy - řeky, zdržovačka ... Donutili lidi dřít, (přesto nic nevytvořeno HDP), ale odnaučili je hospodařit !

Všelidovost k ničemu nevede, proč taky .... Přišly nové pojmy - Budovat , nebo - vydřít si společnost k žití .... Nikdo pro přijatelnost a upevnění Kapitalismu neudělal tolik prospěšného , jako KSČ a tehdy existující blok. Ukázalo se, že Kapitalismus je schopen reforem - Socialismus nikoliv !

Ta destrukce KSČ - rozbití přirozenosti rodinných firem - od dědka na otce a syna, nás doprovází dodnes ! Mj., tvrdím, že např.KSČ + Hnutí ANO - Úsvit ap. spolky - by vůbec neexistovaly ! Logicky by ti dělní přišli s otázkou - "Co to je a k čemu je to dobré" !? ... V tomto smyslu je náš rozval - ekonomická a společenský obrovský ! Kdo a jak, to dá dohromady ? ... S tím Kárl vůbec nepočítal ... :-)

1 1
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Anarchokapitalista + včelař.

Seznam rubrik