Kapitalismus.

31. 12. 2016 12:00:00
Občas se můžeme dočíst od některých blogerů, že kapitalismus = zločin. Vždy jsem uvažoval nad tím, zda je to jejich hloupostí, nebo promyšlené propagandy, obhajující nesmysl kolektivismu. Podle mne jde o kombinaci obojího.

Pokud si rozebereme co je to kapitalismus a podíváme se na něj z pohledu jednajícího jedince, musíme, na základě statistických dat uznat, že to byl právě ekonomický způsob kapitalismu, který vytáhl miliony lidí z bídy a umožnil poprvé v dějinách lidstva překonat Malthusianský paradox viz. Wikipedie:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Malthusi%C3%A1nstv%C3%AD

Už před více jak 200 lety si všiml francouzský ekonom a myslitel Fréderic Basitat, že lidské zájmy jsou v harmonii, pokud mají dostatek svobody se projevit. Takovým spontánním projevem závisejícím na svobodě byl vznik kapitalismu. Bastiat vysvětlil jak akumulace kapitálu vyústí ve zbohatnutí pracujících díky zvyšování mezní produktivity práce a následně zvýšení jejich odměňování. Kapitálová akumulace, napsal by také vyústila v levnější a kvalitnější spotřební zboží, což také zvyšuje reálné mzdy. Ukázal také, jak úroky z kapitálu klesají, když se jeho množství zvyšuje, přesněji příjmy z kapitálu klesají, když je ho v daném odvětví více a více, což je v přímém rozporu z tvrzením levicových ideologů. Bastiat také vysvětluje, proč na svobodném trhu nikdo nemůže akumulovat kapitál, pokud ho nepoužívá způsobem, který prospívá jiným, tj. spotřebitelům. V realitě, psal Bastiat, je kapitál vždy použit k uspokojení potřeb lidí, kteří ho nevlastní.

Kam vedou levicové experimenty snažící se nahradit kapitalismu jsme si mnozí z nás vyzkoušeli, stejně jako poznatek, že byly a jsou doprovázeny nesmírným utrpením lidí a miliony mrtvých. Je proto podivuhodné, když se levicový ideolog zaštiťuje láskou k chudým a přitom se je snaží zotročit.

Na závěr ocituji ekonoma Josefa Tětka :

"U každé společenské aktivity platí, že může být provedena dvěma protikladnými způsoby: dobrovolně, nebo násilně. Lidé můžou spolupracovat, nebo se zotročovat, obchodovat, nebo olupovat, milovat se, nebo znásilňovat. Každá společenská aktivita začíná u jedince, který buďto koná podle vlastní vůle, nebo je mu cizí vůle vnucena za hrozby určitého postihu.

Na úrovni jedince je vcelku bezvýznamné, jestli je mu cizí vůle vnucována v rámci budování rudých zítřků či zda byl přehlasován v rámci politické hry, se kterou nikdy nevyslovil svůj souhlas (a který po něm ani nikdo nepožadoval). Princip politického vnucování cizí vůle je ve svém důsledku stejně násilný a nedůstojný jako pouliční přepadení."

Autor: František Kšír | sobota 31.12.2016 12:00 | karma článku: 24.13 | přečteno: 749x

Další články blogera

František Kšír

Český básník - František Gellner

František Gellner (19.06.1881 v Mladé Boleslavi – asi 13.září 1914, prohlášen za nezvěstného na haličské frontě 1.světové války) byl český básník, prozaik, kreslíř, malíř, karikaturista a ilustrátor.

3.3.2022 v 16:45 | Karma článku: 14.47 | Přečteno: 281 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.07 | Přečteno: 483 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1594 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 827

Anarchokapitalista + včelař.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...