Vynucený altruismus.

17. 02. 2014 14:17:33
Wikipedie - Altruismus (z lat. alter, druhý, 3. pád altrui, druhému) je moderní označení pro postoje a jednání, která sledují prospěch druhého člověka (altruistické jednání, dobročinnost, nesobeckost, nezištnost). Protikladem altruismu je egoismus.

Co nutí člověka, aby se choval altruisticky? Jde o ryze lidskou vlastnost? I v přírodě, v říši zvířat můžeme najít mnoho příkladů, kdy se dospělí zvířecí jedinci ujímají osiřelých mláďat, která by bez nich nepřežila, nebo se dělí o svůj úlovek s poraněným členem smečky atd. Lze z těchto příkladů usuzovat na absolutní, tzv. nezištný zvířecí altruismus?

Nejdokonalejší altruismus, kdy je jedinec zcela oddán svému společenství vidíme v říši hmyzu u tzv. hmyzích společenství jako jsou například mravenci či včely. Život a individuální zájem každého jedince je u tohoto hmyzu nerozlučně spojen se zájmem celého společenství. Z evolučního hlediska je každý živý tvor předurčen mít schopnost přežívat v určitém prostředí a rozmnožovat se, což zaručuje danému druhu nesmrtelnost. Protože mravenčí dělnice jsou neplodné, prostředkem, jak se dočkat genetické věčnosti, je zastupitelské rozmnožování prostřednictvím plodné královny. Tedy úkolem každé mravenčí dělnice je v maximální možné míře zabezpečit dostatek potravy a příznivé podmínky pro svou královnu a její potomstvo. Této činnosti podřídí celý svůj život a bez ohledu na něj. Tento způsob chování bychom mohli považovat za vzor čistého altruismu. Ve skutečnosti však jde o evolučně strategický způsob přežití založený na geneticky podmíněné spolupráci a dělbě práce. Navíc, protože všechny mravenčí dělnice pochází od jedné královny jsou si navzájem sestrami a proto je tento způsob posilován i příbuzenskými vazbami. Bylo zjištěno, že genetická příbuznost je dobrým důvodem ke spolupráci.

Jenže lidé také spolupracují a i na jiné, než rodinné úrovni. Zatímco mnoho jiných sociálně žijících savců - vlků, opic, lidoopů - omezuje právo na plození na vybrané samce a někdy i samice, u lidí se očekává, že se budou rozmnožovat všichni a všude. Někteří filozofové tvrdí, že člověk není obdařen tzv. nezištným altruismem, protože i když jedná altruisticky, sleduje tím vždy svůj zájem.

Před 70 lety Ludwig von Mises na základě apriorní logiky prokázal, že všichni lidé jednají stejně. To shrnul ve svém vrcholném díle které nazval Lidské jednání– „Human Action“. Stručně by se dalo říct, že každý jedinec jedná tak, že svým jednáním zvyšuje svůj užitek. V tom je celá racionalita lidského jednání, které je účelné a zároveň racionální. Z tohoto pohledu je jasné, že tzv. čistý nezištný altruismu neexistuje. Každý jednotlivec, který se chová altruisticky má vždy svůj motiv a sleduje vždy svůj zájem.

V prostředí, kdy lidský život je určovaný vůlí svého majitele se spontáně utvoří řád mezi individuálními a veřejnými zájmy a to tak, že tyto zájmy se dostanou do souladu. V takto uspořádané společnosti pak nezáleží na motivu altruistického chování, protož není důležitý. Důležité je to, že se lidé k sobě začnou chovat slušně.

Dnešní systém není založený na spontánním řádu, nýbrž je uspořádán v demokratickém státě. Tento systém koná dobro tím, že nutí násilím všechny lidi k altruismu. Lidé si ve volbách vybírají své zástupce, kteří získávají legitimitu moci, která je spjatá s vytvářením práva pomocí hlasování, tedy legislativou.

V běžném životě se neustále vyrovnáváme s konfliktem mezi sobeckými jedinci a veřejným prospěchem. Jde o tak všudypřítomný problém, že jsme si na něj vytvořili celou teorii. Takzvaná teorie veřejné volby, kterou v 60.letech formulovali James Buchanan a Gordon Tullock, tvrdí, že ani politici a státní úředníci nejsou výjimkou. Jakkoliv se od nich očekává, což slibují ve svých předvolebních slibech a díky tomu získávají hlasy, že budou sloužit veřejnosti a nebudou se starat o vlastní kariéru a prospěch, nevyhnutelně se vždy snaží prosadit to, co je nejlepší pro ně a jejich úřad a nikoli pro jejich klienty a daňové poplatníky. Kořistí z vynuceného altruismu: nutí občany ke kooperaci a pak je podvádějí.

Z toho vyplývá, že naše vnímání altruismu jako dobra je nakonec zneužito a obráceno proti nám a ve jménu altruismu se pak iniciuje násilí vůči nenásilným jednotlivcům. Dlouhodobé působení tohoto procesu má pak za příčinu, že se v lidech vzmáhá odpor k altruismu a roste jejich nenávist k obdarovávaným.

Pokud něco, čeho chceme dosáhnout, založíme na násilí proti nenásilným jednotlivcům, dostaneme nakonec opak toho, co jsme původně zamýšleli.

Autor: František Kšír | pondělí 17.2.2014 14:17 | karma článku: 12.44 | přečteno: 668x

Další články blogera

František Kšír

Český básník - František Gellner

František Gellner (19.06.1881 v Mladé Boleslavi – asi 13.září 1914, prohlášen za nezvěstného na haličské frontě 1.světové války) byl český básník, prozaik, kreslíř, malíř, karikaturista a ilustrátor.

3.3.2022 v 16:45 | Karma článku: 14.47 | Přečteno: 281 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 12.59 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 163 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 145 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.56 | Přečteno: 214 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.88 | Přečteno: 386 |
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 827

Anarchokapitalista + včelař.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...