Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Máte pravdu jako vždy, ideální by bylo povinné základní vzdělávání zrušit a školství privatizovat. Jenže stát potřebuje, aby se mu každý upsal, aby každý volil, aby na něm každý byl závislý a k tomu je ideální cesta přes povinné základní státní vzdělávání i když ne každý je vzdělatelný a i u nás je spousta negramotných, ačkoliv vzděláváním prošli.

3 0
možnosti
Foto

Máte v blogu zajímavé tituly. Postupně si počtu. Téma tohoto článku je velmi odvážné. Nejsem odborník na školství, ale rozhodně myšlenky, které citujete, stojí za úvahu. Nedovedu si tedy dost dobře představit, že by se měl model aplikovat v podmínkách dnešní společnosti. Ti, kteří by dostali vzdělání, by se mohli snažit profitovat na úkor těch nevzdělaných. Asi by to mohlo přinést spoustu problémů. Navíc, myšlení lidí je poznamenané tím, v čem žijeme a co je nám vštípené. Spousta lidí by to nebyla schopná přijmout. Jako idea je to pro mě osobně příjemné. Pracuji určitým způsobem s lidmi, řeším jejich problémy. Vím, že lidé mají hlavu napěchovanou spoustou vědomostí, spoustou pravidel, omezení, avšak největší jejich slabinou je umění žít.

0 0
možnosti
Foto

Vzdělaní vždy budou profitovat na úkor nevzdělaných a je to tak správně, protože vzdělání obětovali výrazně více než nevzdělaní. Na druhou stranu vzdělaní umožní přežití i těm nevzdělaným na nichž zdánlivě profitují. Nevzdělaný mívá pocit jakési křivdy, ale se vzdělaným by neměnil, protože nemusí dlouhé roky studovat, omezit se, nevydělávat, snažit se, budovat si kariéru a pořád se vzdělávat, protože svět se nezastavil, místo toho může ležet doma a skuhrat, pak je otázkou, kdo je na tom hůř. Navíc se ten nevzdělaný může projít po mostě, který projektoval vzdělaný, nemusí bydlet ve svépomocí zbudované zemljance, atd. Ze vzdělaných profitujeme všichni, jen vzdělaní se musí trochu víc snažit, to žádná státní povinnost nezajistí.

2 0
možnosti

He he zase jsme na stopě velkému spiknutí. A v popředí jsou opět obávaní ONI

0 0
možnosti
ZH

Jako malí kluci jsme si rádi hráli na vojáky. Dobře, vyblbli jsme se a vyběhali, což má jistě také pozitivní vliv. Ale zůstat jen u takového způsobu učení by bylo dost málo. Jakkoliv nemám systém našeho školství rád, přece jen mi dal celkem podstatné základy pro další život. Určitě by to chtělo systémovou úpravu, ale ne tak, že necháme na dětech, co se samy budou chtít naučit.

1 0
možnosti

Viz níže. Není nutné nechat to na dětech. Stačí to nechat na rodičích, kteří vyberou vhodnou školu podle své úvahy.

3 0
možnosti
Foto

pokud by bylo vzdělání zcela přenecháno soukromé iniciativě, počet nevzdělaných, nesociovaných a negramotných lidí by ve společnosti řádově vzrostl

1 0
možnosti

Proč si to myslíte? Podle mne jediné dvě věci, které jsou opravdu důležité, je naučit se číst a psát. A to se dá poměrně snadno zkontrolovat nějakou zkouškou v určitém věku, aniž by kvůli tomu děti musely povinně chodit do školy. Zbytek vzdělávání bych nechal zcela na úvaze rodičů a tržní nabídce školních institucí nezávislé na státu.

V podstatě povinná docházka do státních (základních) škol, které jsou "zdarma", je podle mne kontraproduktivní, protože všechny vzdělávají stejným stylem a brání konkurenci různých vzdělávacích metod, která v konečném důsledku přináší pokrok díky konfrontaci těchto vzdělávacích metod.

Ostatně, to lze ukázat na příkladu diskuse se dvěma různými lidmi. Diskuse s člověkem, který s Vámi souhlasí, je méně přínosná, protože jste se v podstatě nic nového nedozvěděli. Zatímco diskuse s člověkem, který s Vámi nesouhlasí a předkládá své (jiné) názory, je podnětná, protože Vás to nutí o jiných názorech přemýšlet. Ve finále sice nemusíte jiný názor přijmout, ale aspoň jste viděli diskutovaný problém z jiného úhlu.

2 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Anarchokapitalista + včelař.

Seznam rubrik